Fillers

Wat zijn fillers?

Fillers zijn stoffen die in de gezichtshuid worden aangebracht om rimpels, plooien (en soms littekens) te laten verdwijnen*. Ook worden ze gebruikt om bepaalde onderdelen van het gelaat te accentueren, zoals de lippen of de jukbeenderen.

FILLERS

Waar worden ze vooral voor gebruikt?

Injectables of fillers worden met meer of minder succes toegepast voor verschillende cosmetische doeleinden:

 1. Fronslijnen
 2. Plooien vanuit de mondhoeken
 3. Fijne rimpeltjes rond de lippen (staan loodrecht op het lippenrood)
 4. Kraaienpootjes
 5. Ingevallen wangen
 6. Lipvergroting
 7. Acne littekens
 8. Andere littekens in het gelaat

Welke soorten fillers zijn er?

De fillers zijn ruwweg in twee grote groepen te verdelen: de afbreekbare en de niet-afbreekbare.
Het voordeel van het niet-afbreekbare product is natuurlijk dat het een langdurige oplossing is en daarmee relatief goedkoop. Nadeel is weer dat als het resultaat tegenvalt het product niet of slecht met moeite te verwijderen is. De afbreekbare producten behouden hun effect gemiddeld 3-9 maanden. De behandeling moet daarna weer worden herhaald.

Afbreekbaar zijn

 • Collageen 
 • Hyaluronzuur 

Niet afbreekbaar zijn

 • Polymethyl-methacrylaat (bijvoorbeeld Artecoll)
 • Hydrofiel polyacrylamide (bijvoorbeeld Aquamid)

Hoe vindt de behandeling plaats?

De fillers worden door de fabrikanten geleverd in kant-en-klare injectiespuitjes. De arts ontsmet het te injecteren huidgebied en brengt vervolgens het vul-product met de naald in.
Na het injecteren is er meestal sprake van een lichte roodheid en zwelling op de injectieplaats. Deze trekt meestal binnen 48 uur weg.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Er zijn bij fillers verschillende bijwerkingen beschreven waarvan de meesten betrekkelijk zeldzaam zijn. Een deel van de mogelijke bijwerkingen is afhankelijk van het product zelf (allergie bijvoorbeeld). Een ander deel is afhankelijk van de kennis en kunde van de behandelend arts.
Tot de bijwerkingen kunnen worden gerekend: allergische reacties, bloedingen en blauwe plekken, infecties, beschadiging van zenuwen en ontstekingsreacties.
Daarnaast bestaat natuurlijk ook altijd het risico dat de filler plaatselijk teveel, te weinig of niet precies op de goede plaats wordt aangebracht.
In de zomer van 2011 werd door de inspectie voor de volksgezondheid nog gewaarschuwd voor de mogelijkheid van bijwerkingen van fillers van een bepaalde fabrikant van relatief goedkope fillers. Kies daarom altijd voor de bekende en kwalitatief goede merken fillers!
Laat u voorafgaand aan de behandeling goed voorlichten bij meerdere klinieken.
Informeer onder meer naar de ervaring met het gebruik van fillers bij de dermatoloog of plastisch chirurg die de behandeling uitvoert.

Prijslijst “Fillers”.

* Resultaten kunnen per persoon verschillen onder andere afhankelijk van leeftijd, haartype, staat van het gebit, huidtype, opbouw van de huid en inktkleur en kunnen daarom niet worden gegarandeerd.